Nimipaivat.com

Elisa 

Elisa on yleinen naisen nimi eri puolilla maailmaa, kun taas Eliisa on sen suomalainen versio. Raamatullisessa kontekstissa Elisa on kuitenkin miehen nimi.

Elisa saattaa olla johdettu nimestä Elisabet, joka on kreikan kielestä muokattu versio heprean nimestä Elisheva. Tämä heprealainen nimi voi tarkoittaa “Jumala on lupaukseni” tai “Jumalani on runsaus”. Lisäksi Elisa-nimeä on historiallisesti käytetty miesten nimissä, ja se perustuu heprealaiseen nimeen Elischa, joka merkitsee “Jumala tukee” tai “Jumala pelastaa”.

Tilastojen mukaan vuoteen 2019 mennessä 22 080 naista on nimetty Elisaksi Suomessa ja 12 140 Eliisaksi. Lisäksi muutama mies on saanut nimen Elisa.

Suomessa Elisan ja Eliisan nimipäivää juhlitaan 19. marraskuuta yhdessä muiden samankaltaisten nimien, kuten Liisa ja Elisabet, kanssa. Elisa on ollut osa suomenkielistä kalenteria vuosina 1750–1889 ja jälleen alkaen vuodesta 1984. Vuonna 2025 nimi lisätään myös ruotsinkieliseen kalenteriin. Eliisa lisättiin suomenkieliseen kalenteriin vuonna 1975.