Nimipaivat.com

Adolf

Adolf on perinteinen miehen nimi, joka on yleinen Keski- ja Pohjois-Euroopan alueilla. Suomessa nimi tunnetaan myös nimellä Aadolf. Tämä nimi juontaa juurensa germaanisesta kulttuurista, ja eri kulttuureissa se voi ilmetä muodoissa Adolph tai Adolphe. Nimen taustalla oleva merkitys viittaa termiin ”jalo susi”. Toisen maailmansodan seurauksena Adolf-nimen maine koki kolauksen erityisesti Saksassa Adolf Hitlerin tekojen vuoksi. Kuitenkin, 2000-luvun alussa Suomessa nimen käyttö hieman koheni.

Tietojen mukaan Suomessa Adolf-nimi on annettu yli 7 000 miehelle ja joillekin naisille. Versio Aadolf on annettu yli 1 500 miehelle. Useimmat näistä henkilöistä syntyivät ennen 1940-lukua. Muut versiot nimestä, kuten Adolph ja Adolphe, ovat harvinaisempia Suomessa. On myös naisille annettu versio, Aadolfiina, josta on saattanut kehittyä variantti Viia.

Aadolfin virallista nimipäivää on juhlittu 23. kesäkuuta sekä Ruotsissa että Suomessa alkaen 1700-luvulta. Tämä päivämäärä liittyy kuningas Aadolf Fredrikiin. Lisäksi aiemmin, kuningas Kustaa II Aadolfin muistoa kunnioitettiin Suomessa 6. marraskuuta. Vaikka Kustaa Aadolf -yhdistelmän omaa nimipäivää ei enää vietetä, päivä tunnetaan yhä ruotsalaisuuden päivänä.

Lopuksi, Suomessa on olemassa muunnelmia Adolf-nimestä, kuten Aatto ja Aatu. Erityisesti Aaton nimi voi liittyä sen sijoittumiseen juhannusaattoon.