Nimipaivat.com

Suosituimmat nimet

Suosituimpien nimien trendit ovat vaihdelleet vuosikymmenittäin Suomessa. Aikoinaan klassiset nimet kuten Maria ja Matti hallitsivat, kun taas myöhemmin nähtiin buumi modernimpien nimien kuten Venla ja Eemil ympärillä. Nimien suosio heijastaa yhteiskunnallisia ja kulttuurillisia muutoksia. Nykyään monipuolisuus näkyy nimissä, kun vanhat ja uudet nimet sekoittuvat suosituimpien listoilla, kuvastaen ajan henkeä ja vanhempien makua.

nimiä

Suosituimmat nimet suomessa 2022

Vuonna 2022 suosituimmat lasten etunimet Suomessa pysyivät samoina kuin vuonna 2021. Digi- ja väestötietoviraston mukaan ensimmäiset etunimet, jotka saatiin vuonna 2022 syntyneille lapsille, olivat Olivia, Aino, Aada, Lilja, Eevi, Leo, Eino, Oliver, Elias ja Onni. Olivia ja Leo olivat suosituimmat etunimet myös vuonna 2021.

Ruotsinkielisillä lapsilla suosituimmat etunimet olivat Saga, Ellen, Alva, Emma, Stella, Oliver, William, Liam, Anton ja Emil. Saga säilytti ykköspaikkansa, mutta Oliver nousi toiseksi ohittaen Liamin.

Suomenkielisissä lapsissa Aurora ja Olavi sekä ruotsinkielisissä lapsissa Maria ja Alexander olivat yleisimmät, kun otetaan huomioon kaikki etunimet. Maria menetti ensimmäistä kertaa vuosien hallitseman ykkössijansa suomenkielisten lasten keskuudessa.

Muunkielisillä lapsilla Sofia, Maria, Olivia, Eva, Emilia, Adam, Elias, Muhammad, Mark ja Leo olivat suosituimmat etunimet. Suurin osa lapsista sai kaksi tai kolme etunimeä, kun taas yksi etunimi annettiin vain 9 prosentille ja neljä etunimeä hyvin harvoille, vain 0,7 prosentille lapsista.

Kenen nimipäivä tänään on?

Poikien Suosituimmat Etunimet:

 1. Olavi – Poikien suosituin nimi vuonna 2022 oli Olavi. Tätä nimeä annettiin yhteensä 1 206 kertaa, mikä vastaa 5,04 prosenttia kaikista annetuista poikien nimistä. Olavi on perinteinen ja vahva nimi.

 2. Juhani – Juhani oli toiseksi suosituin poikien nimi. Tähän nimeen päädyttiin 1 174 kertaa, mikä vastaa 4,91 prosenttia kaikista annetuista poikien nimistä. Juhani on klassinen ja arvokas valinta.

 3. Johannes – Johannes oli kolmanneksi suosituin poikien nimi vuonna 2022. Siihen ihastuttiin 1 064 kertaa, mikä tarkoittaa 4,45 prosentin osuutta kaikista annetuista poikien nimistä. Johannes on perinteinen ja aikaa kestävä nimi.

 4. Mikael – Mikael oli neljänneksi suosituin poikien nimi. Tämä nimi valittiin 863 kertaa, mikä vastaa 3,61 prosenttia kaikista poikien nimistä. Mikael on raikas ja ajaton nimi.

 5. Oliver – Oliver sai 825 valintaa ja oli viidenneksi suosituin poikien nimi. Se vastaa 3,45 prosenttia kaikista annetuista poikien nimistä. Oliver on suosittu ja trendikäs nimi.

Tyttöjen Suosituimmat Etunimet:

 1. Aurora – Tämä nimi oli vuonna 2022 ehdottomasti suosituin tyttöjen etunimi Suomessa. Siihen ihastuttiin peräti 1 110 kertaa, mikä vastaa 4,85 prosenttia kaikista annetuista tyttöjen nimistä. Auroran kauneus ja lumoava merkitys valaisivat monen perheen elämää.

 2. Maria – Maria oli toiseksi suosituin tyttöjen nimi. Tätä perinteistä ja ajatonta nimeä valittiin 1 073 kertaa, mikä vastaa 4,69 prosenttia kaikista annetuista tyttöjen nimistä. Maria on klassinen nimi, joka kantaa mukanaan historiaa ja kauneutta.

 3. Sofia – Kolmanneksi suosituin tyttöjen nimi oli Sofia. Tämä suloinen nimi sai 984 valintaa, mikä tarkoittaa 4,30 prosentin osuutta kaikista annetuista tyttöjen nimistä. Sofia on elegantti ja kansainvälisesti tunnettu nimi.

 4. Olivia – Olivia hurmasi vanhemmat ja sai 940 valintaa, mikä vastaa 4,11 prosenttia kaikista tyttöjen nimistä. Tämä nimi on trendikäs ja kaunis valinta.

 5. Emilia – Emilia oli viidenneksi suosituin tyttöjen nimi vuonna 2022. Siihen ihastuttiin 705 kertaa, mikä tarkoittaa 3,08 prosenttia kaikista annetuista tyttöjen nimistä. Emilia on pehmeä ja suloisen kuuloinen nimi.

Suomen suosituimmat nimet kautta aikojen

Suomalaiset nimet ovat kulkeneet pitkän matkan historian halki. Listat suosituimmista nimistä ovat muuttuneet vuosien varrella, mutta joistakin nimistä on tullut pysyviä klassikoita. Tässä tiivistelmässä tarkastelemme suosituimpia miesten ja naisten nimiä Suomessa historian varrelta.

Suosituimmat Miesten Nimet

 1. Juhani
 2. Johannes
 3. Olavi
 4. Antero
 5. Tapani
 6. Kalevi
 7. Tapio
 8. Matti
 9. Mikael
 10. Ilmari

Suosituimmat Naisten Nimet

 1. Maria
 2. Helena
 3. Johanna
 4. Anneli
 5. Kaarina
 6. Marjatta
 7. Anna
 8. Liisa
 9. Annikki
 10. Sofia
 • Suosituimmat miesten nimet kautta aikojen ovat pitkälti peräisin kristillisestä perinteestä. Raamatulliset nimet, kuten Johannes ja Mikael, ovat säilyttäneet suosionsa vuosisatojen ajan. Myös suomalaiset alkuperäisnimet, kuten Kalevi, Tapio ja Ilmari, ovat saavuttaneet suuren suosion erityisesti kansallisen heräämisen aikakaudella.
 • Naisten nimet ovat myös vahvasti juurtuneet kristilliseen perinteeseen. Maria ja sen suomalainen muoto Marjatta ovat olleet suosittuja vuosisatojen ajan. Monet naisten nimet, kuten Helena ja Kaarina, ovat peräisin varhaiskirkon naispyhimyksiltä.

Suosion Syyt

Näiden listojen tarkasteluun vaikuttaa monia tekijöitä. On tärkeää huomata, että mukaan on laskettu ensimmäisten etunimien lisäksi toiset ja kolmannet etunimet, jotka ovat usein perinteisiä ja perheeseen liittyviä nimiä. Toisin sanoen, vaikka ensimmäiset etunimet saattavat vaihdella vuosikymmenestä toiseen, toiset ja kolmannet etunimet säilyvät usein samoina sukupolvelta toiselle.

Nimien muoti ja suosio voivat vaihdella ajan myötä, ja ensimmäisten etunimien antaminen on yleensä vapaampaa ja kokeilevampaa. Siksi ensimmäisten etunimien joukossa voi nähdä enemmän uudempia ja moderneja nimiä.

Nimien Alkuperä

Suurin osa suomalaisten nimistä on kristillisestä perinteestä peräisin. Kristinuskolla on ollut vahva vaikutus suomalaisten etunimistöön, ja monista kristillisistä nimistä on luotu suomalaisille sopivia variantteja. Raamatun nimistä Maria on yksi selkeimmistä esimerkeistä, ja Marjatta on sen suomalainen muoto. Lisäksi monet miesten nimistä, kuten Johannes ja Mikael, ovat peräisin Raamatusta.

Vaikka kristilliset nimet ovat hallitsevia, on myös suomalaisia alkuperäisnimiä, kuten Kalevi, Tapio ja Ilmari, jotka saavuttivat suosionsa kansallisen heräämisen aikakaudella 1800-luvulla. Tämä oli aikaa, jolloin pyrittiin antamaan suomalaisille omia, suomenkielisiä nimiä ja vahvistamaan kansallista identiteettiä.