Nimipaivat.com

Ari

Ari on suomalainen etunimi miehille, joka juontuu nimistä Adrian ja Adrianus. Sen kantasana on latinalainen Hadrianus, joka viittaa henkilöön Adrianmeren rannalta. Lisäksi Ari toimii lyhenteenä useista nimistä kuten Aarne, Aaron ja Aaretti.

Aria on juhlittu suomalaisessa kalenterissa 4. maaliskuuta vuodesta 1950 lähtien. Nimi nousi suosioon 1950-luvulla ja pysyi yleisenä aina 1980-luvulle asti. Vuoden 2019 loppuun mennessä Suomessa Ari-nimen on saanut 34 891 miestä ja vajaa 20 naista.

Erilaisissa kulttuureissa nimellä on muita merkityksiä. Esimerkiksi juutalaisessa perinteessä se tarkoittaa “leijonaa”, Armeniassa “rohkeaa” ja Pohjoismaissa sekä Saksassa “kotkaa”. Islannissa Ari on yleinen etunimi ja sitä käytetään myös Norjassa. Albaniassa Ari merkitsee “kultaa”.

Kreikan kielessä Ari tai Aris on yleinen lempinimi useille Ari-alkuisille nimille, kuten Aristoteles ja Ariadne. Aristoteles Onassis oli tunnettu nimellä Ari. Prefix ari- perustuu kreikan sanalle áristos, joka merkitsee “parasta”, ja sillä voi olla myös merkityksiä “paljon” tai “erittäin”.