Nimipaivat.com

Eeva 

Eeva on suomalainen versio yleismaailmallisesta naisennimestä Eva, ja siitä on johdettu myös nimi Eevi. Vuoteen 2019 mennessä Suomessa on rekisteröity 50 556 naista ja joitakin miehiä nimellä Eeva. Samaan aikaan Eva-nimi on annettu 12 186 naiselle ja Ewo-nimi noin 470:lle. Lisäksi Eeva esiintyy myös suomalaisena sukunimenä, jolla on joulukuussa 2020 ollut 243 kantajaa. Nimet Eeva-Liisa, Eeva-Maija ja Eeva-Maria ovat yleisiä yhdysnimiä Suomessa.

Jouluaattona, 24. joulukuuta, juhlitaan Eevan, Aatamin, Eevin ja Eveliinan nimipäivää suomenkielisessä kalenterissa. Ruotsinkielisessä kalenterissa juhlitaan samana päivänä Adamin ja Evan nimipäivää. Eeva ja Aatami ovat jakaneet yhteisen nimipäivän vuodesta 1646, paitsi 1918–1948, jolloin Aatami juhli päivää aiemmin. Eevi lisättiin kalenteriin 1964, vaikka nimi onkin ollut tunnettu jo 1870-luvulta.

Nimi Eva juontaa juurensa heprean kielen sanoista chavah (hengittää) ja chayah (elää), merkiten “elämää”. Eeva on raamatullinen hahmo, ensimmäinen nainen, luotu Aadamin kylkiluusta. Kristinuskon mukaan hän oli ensimmäinen, joka teki synnin, minkä seurauksena Jumala ajoi ihmiset pois Eedenistä.

Monissa kielissä on omat muunnelmansa nimestä, kuten ranskaksi Ève, englanniksi Eve, unkariksi Éva, pohjoismaisissa kielissä Efva, keskieurooppalaisissa kielissä Evi ja eteläeurooppalaisissa Evita. Venäjäksi nimi esiintyy muodossa Jeva (Ева).