Nimipaivat.com

Elisa 

Elisa on yleisesti käytetty naisen nimi monissa maissa, kun taas Eliisa on sen suomalainen versio. Mielenkiintoista on, että Raamatussa Elisa esiintyy miesten nimellä.

Elisa saattaa olla lyhentynyt muoto nimestä Elisabet, joka on kreikkalaista alkuperää ja perustuu heprean kieleen Elisheva. Tämä nimi voidaan kääntää tarkoittamaan “Jumalani on lupaus” tai mahdollisesti “Jumalani on runsaus”. Toisaalta, Elisa on alun perin ollut miehille annettu nimi. Tällöin se perustuu heprealaiseen Elischa-nimeen, joka tarkoittaa “Jumala auttaa” tai “Jumala pelastaa”.

Digi- ja väestötietoviraston mukaan Suomessa Elisa-nimen on saanut 22 080 naista ja Eliisa-nimen 12 140 naista vuoden 2019 loppuun mennessä. Lisäksi muutamat miehet ovat saaneet nimen Elisa.

Nimipäiväänsä Elisa ja Eliisa juhlivat 19. marraskuuta yhdessä muiden nimien, kuten Liisa, Liisi, Elisabet ja Elise, kanssa. Elisa on ollut osa suomenkielistä kalenteria 1750-1889 ja taas 1984 lähtien. Vuodesta 2025 alkaen se otetaan myös osaksi ruotsinkielistä kalenteria. Eliisa-nimi lisättiin almanakkaan vuonna 1975.