Nimipaivat.com

Elisabet 

Elisabet ja Elisabeth ovat laajalti tunnustettuja naisen nimiä. Elisabet juontaa juurensa heprealaiseen nimeen Eliseba, merkiten “Jumala on lupaukseni” tai “Jumala tukee”. Uudessa testamentissa Elisabet on mainittu Johannes Kastajan äidiksi. Nimellä on erilaisia variantteja eri maissa: Pohjoismaissa esimerkiksi Betty ja Elsa, Saksassa Elise ja Ilse, Englannissa Alice ja Eliza, Ranskassa Lisette, Italiassa Elisa, Unkarissa Erzsébet ja Venäjällä Jelizaveta.

Suomessa Elisabetin nimipäivä on 19. marraskuuta, joka juhlistaa unkarilaista pyhää, prinsessa Elisabet Thüringeniläistä. Tämä päivämäärä on ollut voimassa vuoteen 1816 saakka ja jälleen vuodesta 1950 lähtien. Nykyisin se on myös monen muun nimen, kuten Liisa ja Elisa, nimipäivä. Aikavälillä 1816–1928 nimipäivä sijoittui 17. syyskuuta.

Elisabet on yksi kristikunnan yleisimmistä naisnimistä. Vuoteen 2019 mennessä Suomessa 56 911 naista on nimetty Elisabetiksi ja alle 15 miestä. Toisaalta, Elisabeth-muodossa nimen on saanut 27 181 naista ja alle 27 miestä, ja nimi on erityisen yleinen toisena etunimenä.