Nimipaivat.com

Joakim

Joakim on miesten etunimi.

Joakim on johdettu hepreankielisestä nimestä Jehoiakim (יהויקים), joka tarkoittaa ‘Jahve nostaa’ tai ‘Jahve nostaa ylös’. Hepreaksi tämä nimi on sama kuin Raamatussa esiintyvä nimi Juudan kuninkaalle Joojakimille. Nimi yhdistettiin myös Joakimiin, Neitsyt Marian isään, Jaakobin lapsen evankeliumin mukaan. Suomessa nimi tunnettiin jo keskiajalla, joskin sen kirjalliset muodot ovat vaihdelleet (Jachim, Joachim, Joachimus, Joachimus, Joojakim).

Suomessa Joakimin nimipäivää on vietetty 1600-luvulta lähtien 9. joulukuuta alkaen. Vuodesta 1708 vuoteen 1889 nimipäivä oli 20. maaliskuuta eli sama kuin nykyäänkin. Vuonna 1890 Joakim poistettiin suomalaisesta almanakasta ja korvattiin suomalais-karjalaisella muunnoksella Jaakkima. Joakim palasi almanakkaan vuonna 1995.

Digi- ja väestötietoviraston tietojen mukaan Suomessa on 1900-luvun alusta vuoden 2019 loppuun mennessä 5 389 miestä saanut nimen Joakim, joista suurin osa on syntynyt vuoden 1960 jälkeen. Lisäksi nimi muodossa Joachim on annettu 973 henkilölle.