Nimipaivat.com

Johannes

Johannes on heprealaista alkuperää oleva miespuolinen etunimi, joka tarkoittaa “Jahve on armollinen” (Yochanan). Se on ollut 1800-luvun lopusta lähtien toiseksi yleisin miehen nimi Suomessa. Vuoden 2019 loppuun mennessä se oli annettu Suomessa 255 835 miehelle ja alle 46 naiselle. Johannes on Suomessa laajalti käytössä sekä latinaan perustuvassa muodossaan että erilaisina johdannaisina, kuten Juhani, Juha, Juhana, Juho, Jukka, Jussi, Janne, Hannes ja Hannu. Osa näistä nimistä liittyy Johannes Kastajan perinteiseen muistamiseen 24. kesäkuuta, vanhana juhannuspäivänä, osa taas apostoli ja evankelista Johannekseen 27. joulukuuta.

Johanneksesta ovat kehittyneet nimet, kuten slaavilaisten kielten Ivan ja suomalainen nimi Iivana. Eri maissa tästä nimestä on monia muitakin muunnelmia, jotka usein poikkeavat melko paljon alkuperäisestä.

Suomen kielessä useimpia kuninkaita, joiden nimi on johdettu Johanneksesta, kuten Johannes, Johan, Johann tai Jean, on perinteisesti kutsuttu nimellä Juhana. Johannes-nimeä käytetään Suomessa kuitenkin samannimisistä paaveista ja Bysantin keisareista. Päätös tulevien monarkkien nimien säilyttämisestä alkuperäisessä muodossaan suomen kielessä on vielä ratkaisematta.

Johanneksen naispuolinen vastine on Johanna.