Nimipaivat.com

Jorma

Jorma on perinteinen suomalainen miesten nimi, joka on juurtunut vanhoihin ortodoksisiin nimityksiin. Sen nimipäivää on vietetty 26. kesäkuuta vuodesta 1950 alkaen, mutta aiemmin se oli 13. syyskuuta. Ortodoksinen kalenteri merkitsee Jorman nimipäiväksi 26. heinäkuuta. Nimi pohjautuu heprealaiseen nimeen Jeremia, jonka on uskottu siirtyneen karjalaisten kautta venäjältä. Mielenkiintoista on, että vaikka Jorma on versio nimestä Jeremia, ortodoksinen kalenteri ei linkitä näitä nimiä toisiinsa.

Juhani Ahon romaanissa “Panu”, joka julkaistiin vuonna 1897, nimet Jorma ja Kari saivat suosiota. Kirjassa on hahmo nimeltään Jorma, joka on viisas tietäjä. On spekuloitu, että Aho löysi nimen karjalaisesta paikasta nimeltä Jormala. Tämän jälkeen Jorma-nimeä käytettiin ensimmäisen kerran Akseli Gallen-Kallelan pojan, Jorma Gallen-Kallelan, nimessä vuonna 1898, inspiraationa mahdollisesti Ahon teos.

1900-luvusta alkaen ja vuoteen 2019 asti, Jorma-nimi on annettu 35 566 miehelle Suomessa. Nimen suosio huipentui 1940- ja 1950-luvuilla. Vuosikymmenten varrella nimen suosio on kuitenkin laskenut, ja se on saanut muita merkityksiä Suomen kulttuurissa. Yhdysvalloissa nimi on saanut suosiota muun muassa suomalais-amerikkalaisen laulajan Jorma Kaukosen ansiosta.