Nimipaivat.com

Juhani

Juhani on perinteinen suomalainen miehen etunimi. Se on kehittynyt ruotsinkielisestä nimestä Johan, joka puolestaan on muunnelma nimestä Johannes, joka tarkoittaa “Jahve on armollinen”.

Juhani on Suomen toiseksi yleisin etunimi ja miesten kärkinimi (Suomessa yleisin nimi on Maria, joka on naisten nimi). Sen suosiota ovat lisänneet muun muassa Seitsemän veljestä -elokuvan Juhani ja tunnettu kirjailija Juhani Aho. Juhani on ollut 1940-luvulta lähtien jokaisen vuosikymmenen suosituin miehen nimi Suomessa. Ensisijaisena etunimenä sen nykyinen suosio on kuitenkin hieman vähentynyt. Tämä lasku 1900-luvun loppupuolella johtuu mahdollisesti lyhyempien variaatioiden yleistymisestä. Nykyään alle 5 prosentilla Juhani-nimisistä henkilöistä se on ensisijainen etunimi. Silti Juhani on yleisesti käytettynä nimenä korkeampi kuin tämä prosenttiosuus antaa ymmärtää, sillä vaikka Juhani on monille toinen tai kolmas nimi, se on edelleen lempinimi. Juhanin yleinen lempinimi on Jussi.

Digi- ja väestötietopalveluviraston mukaan 1800-luvulta vuoden 2019 loppuun saakka Juhani-nimisiä miehiä on ollut 352 659 ja naisia vähintään kuusi. Johdonmukaisesti 1940-luvulta lähtien Juhani on ollut suosituin nimi joka vuosikymmenellä. Nimen alkuperäinen muoto Johannes on toiseksi suosituin.

Juhanin nimipäivä osuu vanhaan juhannuspäivään 24. kesäkuuta.