Nimipaivat.com

Jyrki

Jyrki on suomalainen miehen etunimi. Se on suomalainen muunnos kreikkalaisesta Georgios-nimestä, joka tarkoittaa “maanviljelijää”. Jyrki on saanut alkunsa Itä-Suomesta nimen venäläisten muunnosten Georgi, Jegor ja Juri kautta. Historiallisesti Suomessa luterilaiset suosivat Georgios-nimen variaatioita, kuten Yrjö, kun taas ortodoksiset kristityt pitivät enemmän Jyrki-nimestä. Nimi Jyrki oli erityisen suosittu erityisesti 1960-luvulla.

Vastaavia nimivariaatioita muissa kielissä ovat esimerkiksi englannin George, ruotsin ja saksan Georg, ruotsin Göran, saksan Jürgen ja viron Jüri. Jyrki jakaa nimipäivänsä sukulaisnimien kuten Yrjö, Jyri, Yrjänä ja Jori kanssa 23. huhtikuuta. Jyrkin lempinimiä ovat muun muassa Jyräys ja Jykä.

Digi- ja väestötietoviraston tietojen mukaan nimi Jyrki oli annettu Suomessa 1900-luvun alusta vuoden 2019 loppuun 11 514 miehelle ja muutamalle naiselle. Yli puolet tämän nimen saaneista miehistä on syntynyt 1960- ja 1970-luvuilla.

Jyrki-nimen taivutukseen ei liity konsonanttiasteikkoa, joten Jyrki- ja Jyri-nimien kaltaiset nimet eivät mene taivutuksessa sekaisin.