Katariina 

Katariina on tyypillinen suomalainen naisen etunimi, mutta myös sen kansainvälisempi versio, Katarina, on otettu Suomessa käyttöön.

Molemmat nimet ovat johdettu kreikkalaisesta Aikaterine-nimestä (Αικατερινη). Aikaterinen alkuperä on epäselvä: se on saatettu yhdistää kreikkalaiseen sanaan aikia, joka tarkoittaa kidutusta. Se saattaa myös liittyä sanaan Hekaterine (‘Εκατερινη), joka viittaa “molempiin”, tai jumalatar Hekaten nimeen. On myös ehdotettu, että nimi on johdettu koptinkielisestä ilmaisusta, joka viittaa “nimen pyhittämiseen”. Varhaiset kristityt liittivät Aikaterinen kreikan katharos-sanaan, joka tarkoittaa puhtautta, ja siksi latinalainen versio on Katharina.

Suomessa nimi on mahdollisesti tullut Venäjän Jekaterina-muodon (Екатерина) kautta.

1900-luvulta vuoteen 2019, 55 711 henkilöä on saanut Suomessa nimen Katariina, kun taas Katarina-nimen on saanut 8 136 naista ja muutama mies. Katariina-nimestä on myös lyhennetty versio, Kata, mutta vain noin 190 henkilöä on saanut sen nimekseen.

Legendaarinen marttyyri ja pyhimys Katariina Aleksandrialainen on tehnyt nimen tunnetuksi kristillisissä maissa, vaikka monet tutkijat pitävät häntä mahdollisesti keksittynä hahmona. Perinteisesti hänen muistopäivänsä on 25. marraskuuta, joka on myös Katariinan nimipäivä.