Nimipaivat.com

Kuisma

Kuisma on suomalainen miehen etunimi, jota käytetään myös sukunimenä. Kuisma on karjalankielinen muunnos kreikkalaisesta nimestä Kosmas, joka tarkoittaa ‘koristeltu’ tai ‘koristeltu’. Suomessa nimeen on vaikuttanut myös kasvisuvun nimi ‘kuismat’ (Hypericum).

Kuisma-nimi juontaa juurensa pyhimysnimeen Kosmas, jota Karjalassa muokattiin nimiksi Kuisma ja Kuosma.

Kosmas ja Damianos (suomeksi Kosmas ja Damian) olivat kaksosveljekset, jotka syntyivät noin vuonna 270 nykyisen Kilikian alueella Turkissa. He olivat kristittyjä lääkäreitä, jotka tarjosivat ilmaista sairaanhoitoa, mikä auttoi heitä levittämään Jeesuksen evankeliumia. Heistä tuli marttyyrejä Sisiliassa noin vuonna 303. Heidän juhlapäivänsä katolisessa kalenterissa on 26. syyskuuta, joka on myös Kuisman nimipäivä Suomen kalenterissa. Monet ihmiset ovat ottaneet pyhimysten nimet sekä etu- että sukunimikseen, minkä vuoksi Kosmas-nimen muunnelmia löytyy ympäri Eurooppaa, kuten Kuzma venäjäksi, Cosma italiaksi, Cosme portugaliksi ja Côme ranskaksi.

Digi- ja väestötietoviraston mukaan vuoden 2019 loppuun mennessä etunimi Kuisma oli annettu Suomessa noin 460 henkilölle, lukuun ottamatta ennen vuotta 1964 kuolleita henkilöitä. Sukunimi Kuisma on 2 766 henkilön hallussa.