Nimipaivat.com

Kukka-Maaria

Kukka-Maaria on tyypillinen suomalainen naisen nimi. Vuoteen 2019 asti Suomessa 737 naista on saanut tämän nimen. Kukka-Maarian nimipäivää vietetään 2. heinäkuuta, ja se on ainoa yhdysnimi, joka on erikseen listattuna Suomen nimipäiväalmanakassa.

Alkujaan Kukka-Maaria oli kansankielinen termi Neitsyt Marian 2. heinäkuuta juhlitulle päivälle. Tätä päivää on juhlittu katolisessa perinteessä 1200-luvusta lähtien. Juhla kunnioittaa Marian vierailua Elisabetille, Johannes Kastajan äidille, Luukkaan evankeliumin mukaisesti. Vaikka protestanttiset maat eivät tämän uskonpuhdistuksen myötä juhlineet päivää, Suomessa se jatkoi eloaan Marian etsikkopäivänä almanakoissa. Kansanomaisesti päivä tunnettiin nimillä Heinä-Maaria ja Kukka-Maaria, sillä perinteen mukainen Neitsyt Marialle omistettu kasvi, matara, kukkii tuolloin, heinäkuun alussa.

Vaikka katolinen kirkko muutti Visitatio Mariae -juhlapäivän toukokuun 31. päiväksi vuonna 1970, Suomessa Kukka-Maarian ja Marian nimipäivä pysyivät 2. heinäkuuta.