Nimipaivat.com

Maria

Maria on yleisesti tunnustettu nimi monissa länsimaissa, ja sillä on kristillinen tausta. Sen alkuperä on heprealais-aramealainen, ja sen on ajateltu viittaavan sanoihin, jotka tarkoittavat “kapinallista” tai “kitkerää”. Kuitenkin toisen teorian mukaan nimi juontaa juurensa vanhasta egyptiläisestä nimestä Mery, joka tarkoittaa “rakastettua”. Maria-nimellä on monia variaatioita eri kielissä, kuten ranskaksi Marie ja englanniksi Mary.

Vaikka Maria on pääasiassa naisen nimi, joissakin maissa, kuten Espanjassa ja Hollannissa, sitä käytetään myös miesten toisena nimenä. Esimerkiksi José María on yleinen miesten nimi näissä maissa.

Suomen kalenterissa Mariaa ja sen variaatioita juhlitaan 2. heinäkuuta. Tämä päivämäärä juontaa juurensa katoliseen juhlapäivään, joka muistuttaa Neitsyt Marian vierailusta sukulaiselleen Elisabetille. Vaikka juhla siirrettiin toukokuun 31. päivään katolisessa kirkossa vuonna 1970, Suomessa sitä yhä vietetään heinäkuun alussa.

Tilastotietojen mukaan vuoden 2019 loppuun mennessä Suomessa 384 944 ihmistä on saanut nimen Maria, ja näistä 573 on miehiä. Maria on pitkään ollut yksi Suomen suosituimmista naisnimistä ja on yksi yleisimmistä etunimistä maassa.