Nimipaivat.com

Marko

Marko tai Marco on miesten etunimi.

Muotoa “Marko” käytetään eri maissa, kuten Suomessa, Virossa, Kroatiassa, Sloveniassa ja baskien keskuudessa. Muoto “Marco” on erityisen yleinen Italiassa sekä espanjan- ja portugalinkielisissä maissa. Kyrillisessä kirjoitusasussa nimi kirjoitetaan “Марко”, ja se esiintyy Ukrainassa, Serbiassa, Bulgariassa ja Makedoniassa.

Molemmat nimet Marko ja Marco juontavat juurensa latinankielisestä nimestä Marcus, joka on peräisin antiikin Rooman sodanjumalan Marsin nimestä, jonka uskotaan olevan sukua latinankieliselle sanalle “mas”, joka tarkoittaa “miestä”.

Markon sekä Markun ja Markuksen nimipäivää vietetään 25. huhtikuuta evankelista Pyhän Markuksen kunniaksi. Suomenruotsalaisessa kalenterissa nimipäivä on Markolla sama. Marko on ollut kalenterissa vuodesta 1973, kun taas Marco lisättiin vuonna 2015.

Digi- ja väestötietoviraston tietojen mukaan Suomessa oli vuoden 2019 loppuun mennessä noin 33 770 Marko-nimistä miestä ja muutama nainen. Suurin osa heistä oli syntynyt 1960- ja 1970-luvuilla. Marko-nimisiä henkilöitä on noin 1 720.