Nimipaivat.com

Noel

Noel, joka kirjoitetaan ranskaksi Noël, on ranskankielisestä joulua tarkoittavasta sanasta “Noël” johdettu henkilönnimi. Tätä nimeä käytetään sekä sukunimenä että miehen etunimenä. Keskiajalla se annettiin tyypillisesti joulun aikaan syntyneille pojille. Tämän nimen naispuolisia vastineita ovat muun muassa Noèle, Noela ja Noelle.

Nimen ranskankielinen kirjoitusasu on Noël, kun taas muotoa Noel on perinteisesti käytetty lähinnä englanninkielisissä maissa. Sana esiintyy myös joulupukin ranskankielisessä nimessä Père Noël, joka on kirjaimellisesti käännettynä “joulupukki” tai “isä Noël”.

Nimen e-kirjaimen (ë) yläpuolella oleva diakriittinen merkki osoittaa, että o ja e on lausuttava erikseen, eri tavuina. Sitä käytetään lähinnä selkeyden vuoksi erottamaan se yhdistelmästä œ, joka äännetään kuten suomalainen ö-kirjain.

Suomessa nimi Noel annettiin vuoden 2019 loppuun mennessä noin 3 660 pojalle ja ainakin 40 tytölle. Suurin osa Noel-nimisistä suomalaisista on syntynyt 2010-luvulla. Vuodesta 2015 lähtien Noelin nimipäivä on Suomessa osunut sekä suomalaisessa että ruotsalaisessa kalenterissa 23. joulukuuta, juuri ennen joulua.