Nimipaivat.com

Nuutti

Nuutti on suomalainen miehen etunimi. Nuutti on suomalainen muunnos pohjoismaisesta nimestä Knut, jolla on merkitys ‘ylpeä’ ja ‘rohkea’.

Nimi Nuutti esiintyi Kansanvalistusseuran kalenterissa vuosina 1882-1883, ja vuodesta 1885 lähtien se on ollut mukana Suomen almanakassa. Sitä ennen nimi oli Suomen almanakassa muodossa Knut. Alun perin nimi liittyi Knud Lavardin muistopäivään 7. tammikuuta, mutta se siirrettiin vuonna 1708 Knuutin Pyhän muistopäivään (13. tammikuuta), joka on tasan 20 päivää joulun jälkeen.

Nuutinpäivä on kansanperinteinen merkkipäivä, joka symboloi joulun päättymistä. Tämä käy ilmi sanonnasta: “Hyvä Tuomas joulun tuopi, paha Nuutti pois sen viepi”, joka tarkoittaa suomeksi “Hyvä Tuomas tuo joulun, paha Nuutti vie sen pois”. Vanhojen lakien mukaan joulurauha kesti 20 päivää ja päättyi 13. tammikuuta. Joillakin Länsi-Suomen alueilla perinteisiin kuuluu “Nuuttipukit”, eräänlainen ovelta ovelle -juhla Nuutin päivänä.

Nuutti-nimi oli 1970-luvulle asti suhteellisen harvinainen, mutta on viime vuosikymmeninä yleistynyt. Digi- ja väestötietopalvelukeskuksen mukaan vuoden 2019 loppuun mennessä Nuutti-nimen oli saanut Suomessa 2 762 miestä, joista suurin osa oli syntynyt vuoden 2000 jälkeen.