Nimipaivat.com

Olavi

Olavi on yleinen miehen etunimi Suomessa. Sitä käytetään usein toisena tai kolmantena etunimenä. Olavi on suomalainen muunnos muinaisskandinaavisesta nimestä, joka on esiintynyt muodoissa Aleifr, Anleifr ja Olafr ja joka merkitsee esivanhempien jälkeläistä tai oman suvun versoa.

Nykyään nimen eri muotoja esiintyy Ruotsissa ja Norjassa, kuten Olaf, Olav ja Olof. Suomessa Olavi-nimeä käytetään myös Ruotsin, Norjan ja Tanskan kuninkaista, joiden syntyperäiset nimet olivat Olav, Olof tai Oluf.

Yksi keskeisistä tekijöistä, jotka ovat vaikuttaneet tämän nimen suosioon sen eri muodoissa erityisesti Pohjoismaissa, on Norjan kuningas Olav Pyhä (norjaksi Olav den hellige, alun perin Oláfr hinn helgi). Hänen kuolemaansa ja juhlapäiväänsä, Pyhän Olavin päivää 29. heinäkuuta, vietetään vielä nykyäänkin Olavin nimipäivänä. Hänen mukaansa on nimetty myös Olavinlinna, kuuluisa suomalainen linna.

Olavin yleisiä lempinimiä ovat Olli tai Ola.

1800-luvun lopusta vuoden 2019 loppuun Olavi-nimen on saanut Suomessa 233 908 miestä ja noin 30 naista. Yleisintä se oli 1940- ja 1950-luvuilla syntyneillä.