Nimipaivat.com

Pietari

Pietari on raamatullisen apostoli Pietarin nimen suomenkielinen muoto. Suomessa nimeä käytetään myös miesten etunimenä, ja siitä on olemassa eri kielissä etunimenä käytettyjä eri variaatioita.

Nimi Pietari juontaa juurensa kreikankielisestä nimestä Petros, joka tarkoittaa ‘kalliota’ tai ‘kiveä’. Petros on puolestaan käännös alun perin arameankielisestä nimestä Keefas, joka tarkoittaa myös ‘kalliota’. Raamatun mukaan Jeesus antoi nimen Keefas apostoli Simonille, joka tunnetaan suomeksi Pietari.

Muissa kielissä saman, alun perin Raamatusta peräisin olevan ja kristillisenä etunimenä yleistyneen nimen muunnelmia ovat esimerkiksi nimet Petar, Petrus, Peter, Pierre, Pedro, Pietro ja Pjotr.

Historiallisia henkilöitä, kuten hallitsijoita tai uskonnollisia henkilöitä, jotka ovat kantaneet jotakin näistä nimimuodoista, on perinteisesti kutsuttu suomeksi Pietariksi, esimerkiksi Pietari Särkilahti tai Pietari Suuri.

Pietari (venäjäksi Санкт-Петербург, Sankt-Peterburg) on myös vanha suomalainen nimi Venäjällä Suomen lähellä sijaitsevalle suurelle kaupungille. Sen perusti Venäjän keisari Pietari Suuri.

Nimen Pietari muunnelmia suomen kielessä ovat muun muassa Petteri, Petri, Pekka, Pieti, Pietu ja Peetu.

Suomessa nimi Pietari oli vuoden 2021 loppuun mennessä annettu 6700 miehelle. Pietarin nimipäivää vietetään Suomessa 29. kesäkuuta, mikä vastaa katolisessa liturgisessa kalenterissa apostoli Pietarin juhlapäivää.