Nimipaivat.com

Taisto

Taisto on suomalainen miehen etunimi, joka lisättiin nimipäivän almanakkaan vuonna 1929 pyrkimyksenä kehittää suomalaisempaa nimiperinnettä.

Nimi tuli käyttöön 1800-luvun lopulla, ja siihen vaikuttivat sekä Suomen kansallinen itsenäisyystaistelu että työväenliike. Siitä tuli suosittu erityisesti Suomen vasemmistopiireissä, mahdollisesti osittain Internationaalin kertosäkeen sanojen ansiosta: “Tää on viimeinen taisto”. Se saavutti suosiota myös Suomen romaniyhteisön keskuudessa. Suomalaiskansallisista juuristaan huolimatta nimen suosio väheni suuren väestön keskuudessa, kun se yhdistettiin 1970-luvulta alkaen maan poliittiseen kieleen vakiintuneen kommunistisen Taisto-liikkeen myötä (ks. Taisto Sinisalo).

Digi- ja väestötietoviraston tietojen mukaan 1900-luvun alusta vuoden 2019 loppuun miespuolinen etunimi Taisto on annettu Suomessa 13 118 henkilölle, joista hieman yli puolet on syntynyt 1940- ja 1950-luvuilla.

Taisto-nimeä juhlitaan Suomessa 7. marraskuuta, joka osuu samaan aikaan Venäjän lokakuun vallankumouksen vuosipäivän kanssa.