Nimipaivat.com

Uuno

Uuno on suomalainen miehen etunimi. Muissa Pohjoismaissa ja Virossa käytetään samankaltaista muotoa Uno. Uunon nimipäivää vietetään suomalaisessa almanakassa 25. kesäkuuta, kun taas ruotsalaisessa almanakassa Unon nimipäivä tunnustetaan samana päivänä. Vuoden 2019 loppuun mennessä nimi Uuno oli annettu Suomessa 10 216 miehelle ja muutamalle naiselle. Heistä yli puolet oli syntynyt vuosien 1900 ja 1920 välillä. Muodossa Uno nimi on annettu Suomessa 2 095 henkilölle.

Nimen uskotaan yleisesti juontuvan italialaisesta tai espanjalaisesta sanasta “uno”, joka tarkoittaa lukua yksi, sekä latinan sanasta “unus”. Jotkut ruotsalaiset tutkijat ovat kuitenkin arvelleet, että kyseessä voisi olla muunnelma skandinaavisesta nimestä “Une”, joka oli keskiajalla naisen nimi, mutta jota nykyään käytetään miehistä. Nimen uskotaan liittyvän vanhaan skandinaaviseen verbiin “una”, joka tarkoittaa “rakastaa”.

Sanaa “uuno” käytetään joskus eräänlaisena halventavana terminä, jolla viitataan hölmöön, yksinkertaiseen, helposti petettävään ja niin edelleen. Termi “uuno” mainitaan tässä yhteydessä Nykysuomen sanakirjassa.