Nimipaivat.com

Yrjö

Yrjö on suomalainen miehen etunimi, joka juontuu kreikankielisestä nimestä Geôrgios (Γεώργιος), joka tarkoittaa “maanviljelijää”. Vastaavia nimiä muilla kielillä ovat George englanniksi, Georges ranskaksi, Georg ruotsiksi ja saksaksi, ja niistä on muunnelmia kuten Göran ruotsiksi ja Jürgen saksaksi. Yrjö jakaa nimipäivänsä samantapaisten nimien, kuten Jyrki, Jyri, Jori ja Yrjänä, kanssa 23. huhtikuuta pyhän Yrjön (Georgios) muistoksi. Yrjö on usein hellyttävästi lempinimeltään Ykä ja joskus myös Ylermi.

Suomen kielessä Yrjöä käytetään myös ulkomaisten, samaa alkuperää olevien kuninkaallisten nimien käännöksinä (esim. George, Georg, Georgios, Georgios, Georgi). Koska Isossa-Britanniassa oli vuosina 1714-1830 neljä Yrjö-nimistä kuningasta peräkkäin, tätä aikakautta kutsutaan joskus Georgien aikakaudeksi. Suomessa George Washingtonin etunimi käännetään toisinaan muotoon Yrjö.

Aikaisemmin Suomen alueilla, joilla oli enemmän ortodokseja kuin luterilaisia, Yrjö oli vain luterilaisten antama nimi, kun taas ortodoksit käyttivät Georgios-muunnoksia, kuten Jyrki.

Digi- ja väestötietoviraston tietojen mukaan vuoden 2019 loppuun mennessä nimi Yrjö oli annettu 31 571 henkilölle. Yrjö ei kuitenkaan ole nykyään kovin suosittu nimi, mikä saattaa johtua sanan “yrjö” puhekielisestä assosioinnista oksentamiseen, kuten Anne Saarikka ja Johanna Suomalainen ovat ehdottaneet.